Tentang Aku.....

My photo
♥ Lahir pd 20 February 1979 ♥ Mudah mesra tp sensitif ♥ Orang Serawak, Berdarah campuran Malay + melanau + iban ♥ DAH KAWIN DA. Dan di kurniakan 2 org hero.Syukur alhamdulillah. ♥ Suka akan muzik, seni dan fesyen ♥ Suka mkn dan mkn...dan mkn ♥ Suka main masak2. ♥ Suka Berkebun (peminat tegar bunga Ros) ♥ Suka bergambar dan main pesbuk. hahahha....

♥Kengkawan cayangku♥

Mesej dari kamek untuk kitak....

Tuesday, March 12, 2013

Bersiar bersama Affan & Papa (sebelum papa nak berangkat ke KL & Lumut, Perak

anak manusia baru lepas.....

tgh mikir PLAN A, B, C

uishhh....anak mama tgh mengintai apa tueeeeeeeeee???
 
Riang ria RIBENA. hahahha ;p
  
berMESRA with papa



 
Hari ini dah masuk 3 minggu hubby berjauhan dr kami. RINDUnya...sob...sob... takpe, this week dah nak balik dah. MISS YOU darling...muuuuuuuuuuuuuuuuuahhh (mode rindu sesgt la tue..huhuhuhu)

Oh, ya tempat santai nie kat esplanade beach Miri. kat sini ada orang jual cucur pisang sedap tau! tak cukup aku sorang klu 5 hengget. hahahhaha.....(monster punya selera tueeee....) sesapa yg peminat tegar cucur pisang tue....stall cucurnya...berdekatan dengan area tandas awam esplanade.

Ok? Sekian, terima kasih. 

Monday, March 4, 2013

JOM MAJOH!

Jom majoh...

Lapar betul tajuk entry kali nie yer. hehehhe

saja jer nak hapdet apa yg singgah dlm diari hidupku bulan february ari tue.

Now, di Sarawak especially kat Miri musim bubok.

kalau ada masa lapang murah rejeki...meh la datang ke Miri. Dapat mkn cucur bubok, cencaluk...berambeh buat belacan....

buat sesapa yg tak arif apa itu bubok....nie ha rupa bubok tue.

disini org panggil bubok. tapi..bahasa Malaysia nya aku tak tau plak. cucu cicit udang mungkin. hehehehe...


bubok yg baru jer sampai dr pantai. segar lagi nih. kitaorg beli jam 11 pagi gittew.
Buat masa sekarang..harga bubok lebih kurang rm3/4/5 hengget sekilo.
Ada penjual yg jual 3 kilo rm10 hengget. tak tentu. ikut angin bubok nak mai...;p

focus......chomey tak hupe bubok2 nih. heeeeeee

Nah..hambek ngko. hubby aku pakar buat bubok masin.
nie orang kampung dia punya resepi...mknn tradisional diaorg.
lepas nie..aku share resepi kat korang g mana nak masak bubok masin penambat selera anak tekak kita. hehehhe
Asam paya @payak - sumber from Mr. GooGle
ini saja aku upload pic asam paya nie. utk korang yg tak kenal maka tak cinta si asam paya nih. buah nie aku add in dlm resepi bubok masin nanti.
nie ha...bubok yg segar td tue...haku buat umai.
resepi???

LEPAS NIE yo!
  
waiseh...ini bukan bubok yer...
ini terung asam aku buat tumis belacan campur with tuhau.
bg yg tak tahu tuhau tue apa....
sejenis mknn tradisional rakyat sabah.
sedap!
ramai yg tak pandai mkn tuhau. heeeeeeeee

terung asam sedang bermain masak2 dengan tuhau didalam kuali. hehehhee....

ini rupa tuhau tue. mcm lengkuas pun ado. org sarawak tak silapku panggil tepus. orang sabah yg cakap nie tuhau.
pestime mkn.....agak ganjil sikit nak masuk anak tekak haku....kuat bau dia
tapi..yalah...
aku nie kan raja mkn.........semua benda halal..aku hantam saja. hik3x...
SURVIVOR la katakan
erkkkk......survivor la sangat.
hak3x.

Ta - Ra
cer teka apa nie?
UDANG GALAH SARAWAK.
hubby ku sempat melepaskan hajat nak mkn udang nie setelah lama tak pegi mengail udang. almaklum ler sejak join company baru.....bz memanjang jer. padahal bz nak bwk isteri anak berjln2. heeeeee....kami beli udang nie time kami pegi ke pasar malam kat Saberkas....macik sorang tue ada jual udang nie. Harga sekilo rm60 hengget. kami nie peminat tegar udang galah. mcmana rega skali pun kami beli. klu dah terhengin. hehehhe.
Udang nie hubby ku yg terer masak. dia masak rebus serai campur jeruk asam buah embang. simple jer. tapi sodap!
WAISEHHHH..... incik Mohd Ismadi..mana you nak carik bini yg pepuji suami dia lobih2 nie?? Bini awak sajer kan? hak3x....


Ini ler rupa buah embang or ada certain tempat cakap buah embawang. apa2 jer la..asal samo rupe bentuknya or buah yg sama. hik3x
tak pasti plak kat semenanjung ada tak buah nih. hubby aku cakap pokok buah nie tinggi sangat. proses nak ambik/jolok buah nie mmg susah. berjuang juga sapa2 pekebun yg ada buah2 nie kat kebun mereka.
Nak buat jeruk tue...aku tak pandai nak explain kat korang.
Yang terer buat jeruk tue ibu mertuaku. hubby ku pandai gak tapi..stimes ada fail gak coz step nak buat tue bukan nya senang. cerewet. klu silap buat...basi or tak menjadi. huhuhu....
klu jeruk tue dimasak campur dengan apa2 jer masak asam pedas....sodap wooo...rasa asam yg original gittew...menjadi KICK.
yum3x...


so, seperti yang dijanjikan ini aku share resepi2 mkn2 diatas tue: -

RESEPI BUBUK MASIN TUMIS CILI PADI: -

Bahan2nya (ikut size/jumlah bubok masin): -
Bawang besar - 1/2 or 1 labu bawang besar
Bawang merah - 2/3 ulas (tak nak buboh pun takpe)
Cili padi (merah/hijau) - 7 biji or sesuka yg korang mahu (utk yg suka pedas...tambah lg. oleh kerana bubok kan berperisa masin..so, bila tambah cili byk...pedas tue tak terasa sangat)
Bubok masin - 6/8 sudu besar (nak byk lagi..sila tambah..ikut jumlah kemampuan perut sendiri..hik3x)
Buah asam payak/maram - 3/4 ulas (ikut size bubok masin yg korang nak - jika nak masam pedas2 gitu..korang bleh tambah lg. No hal punya)
perisa (ajinomoto)
minyak (utk menumis)

Cara2nya: -
Sediakan kuali/periuk. Panaskan minyak. Tumis Bawang besar dan bawang merah yg telah dimayang halus. Goreng sampai kekuningan. lepas tue korang masukkan separuh jumlah cili padi (merah/hijau). Tumis bersama bawang2 tadi. Kemudian, masukkan bubok masin...goreng hingga bubok nampak lembik dalam kuali (hehehhe). Selepas itu, masukkan buah asam paya @payak yang korang telah hiriskan nipis2 td. Tambah ajinomoto dan tumis hingga masak. 

*Time memasak lebih kurang 5 - 10 minit gitu
* Sedap mkn dengan nasik panas2.

RESEPI UMAI BUBOK

Bahan2nya: -
Bawang besar  - Seulas/labu (dimayang halus)
Cili besar - satu jer (dimayang halus juga)
Cili padi - 5,6 biji (kurangkan bg yg tak suka pedas - nak tumbuk/mayang pun ok)
Halia - sebesar ibu jari (dimayang halus)
perisa ajinomoto
limau kasturi - 3/5 biji (tambah utk yg suka masam)
bubok fresh  - secukup kemampuan perut anda sefamily (hik3x)

Cara2nya: -
Campurkan semua bahan yg telah dimayang halus. gaulkan bersama2 bubok yg fresh tadi. bubuh perisa dan perah air limau.

*meliurkan?? hahahha.....

RESEPI TERUNG ASAM @ TERUNG DAYAK TUMIS BELACAN WITH TUHAU

Bahan2nya: -
Bawang merah - 2/3 ulas - dimayang halus
Bawang putih - 2/3 ulas - dimayang halus
Cili besar - 1/2 biji - dimayang
Cili padi - 5/7 biji - dihiris/ditumbok
Udang kering/ ikan bilis - sesudu besar/ikut jumlah buah asam yg nak ditumis - ditumbuk
Terung asam - 2/3 biji - dihiris nipis (supaya senang masak), nak buang kulit boleh. tak nak pun takpe. biji terung buang ok. kang korang kena apendik..haku pulak korang saman. hehehhe....
Tuhau - 2/3 sudu besar.
minyak - utk menumis
air - secawan/segelas - utk memudahkan proses memasak/melembutkan terung asam nanti.
Belacan - secubit jer.
perisa - aji & garam  - secukup rasa

Cara2nya: -
Panaskan minyak. Tumis bawang2, cili besar, padi, udang kering & belacan. Setelah kekuningan, masukkan terung asam, tuhau dan air. Tutup kuali/periuk. Setelah buah terung empuk...masukkan perisa2 td. Tunggu sehingga kuah kering sedikit. Bagi yg suka kuah...tutup api dapur. Siap utk dihidangkan.

*Tips: - Sedap mkn bersama nasi panas. hehehe T_T

RESEPI UDANG GALAH MASAK REBUS JERUK BUAH EMBANG: -

Bahan2nya: -
Air seperiuk sebelanga (hahhaa..gurau aku jer) secukupnya ikut jumlah udang galah yg korang nak masak
Serai - 1/2 batang - dititik
Cili padi - 3/5 - ditumbok
jeruk asam embang - sesudu besar

Cara2nya: -
Didih air rebusan serai, cili padi. Setelah mendidih masukkan udang galah yg telah dibersihkan td, dibuang perutnya. Masukkan jeruk asam embang. Biarkan mendidih seketika. Kemudian tutup api dapur. Sedia untuk dihidangkan.

*aku suka otak udang. yum2.....selera..selera....

Tentu korang nak laparkan? padahal aku yg lapar. tak mkn lagi. hahahhaha....

So, pesanan penaja raja makan totap ado....


MAJULAH SELERA MKN ANDA UTK BERAT BADAN YG CHOMEY.

heeeeeeeee....... T_T



*note: - klu ada typo errors ker, tertinggal bahan2 ker...pandai2 la korang adjust sendiri k. Mata aku dah berbling2 nih. perut pun dah lapo. huhuuh....

SELAMAT MAJOH/ MKN SEMUA....darl ^_^

Friday, March 1, 2013

Chillex dulu............klu nak awet muda..jgn STRESS! sedekah kat org sblh STRESS ANDA itu. hehehhe

my pebret artis, pebret song, pebret v.c and pebret dance styles.


gojes kan? sapa minat?

cer angkat keyboard anda.

heeeeeeee......


video


Ok...


layansssssssss.....

*utk sesapa yg ada belog sendiri tue. sila sudi2 la tinggal kan jejak link anda....dan saya akan follow u back k.

and...........

jgn lupa follow i balik. hehehehe....

MYY - PUSA (BETONG) - KCH, PART 2 (FINAL)

haloooo....

SALAM JUMAAT semua.

Semoga hari - hari yg kita lalui memberi seribu keberkatan buat kita semua.

Ari nie nak continue entry pasal perjlnn unplanned (bagi haku la). coz yg plan semua tue my hubby. huhuuhu

Ini part 2 (Final part): -

*SILA LAYAN PIC jer la k.


Ini kasih sayang seorang abang terhadap adiknya
*Gambar sekadar hiasan
(kena paksa bergambar sebenarnya. hak3x)

aku with Adeed. Adeed nie seorang yg sensitif. takut akan sakit. sikit sakit dah dia nangis. anggota badan paling dia sayang ialah mata. bila bermain...dia pasti selamatkan mata dia dulu dengan cara menutupnya. hehehhe.....

Perangai dua adik bradik yg tak pandai malu bila diumah orang. Ini umah mak wa hubbyku yg stay di kpg Buntal, Kuching.
Tgk la aksi 2 org nih....(dua2 tak mo kalah! isk..isk...)
Abang dia tue tak abis2 dengan best! asal tgk pic best...best...tue jer sign yg tau setakat nih. nak buat sign peace...lum pandai lg. hahahhaha.....
Adik tak abis2 dengan style mata lanjik (jelingan mata gatal lettew ;p)

hi....ebibadi.....
*Santubong beach
Kita org juz singgah jer. tak mandi coz cuaca tgh panas terik. gila klu nak mandi. mau nya balik mandi..terus jadi orang minyak. hitam legam. ngeeeee......

see???
best lagi..best lagi...lagi..lagi best!
Mama ikut jer. hehehhe...
Masa nie...tak dpt bergambar with adik Adeed. Adik tgh tdo dengan lena n jayanya.
heeeeeeeeeee.....

With my ipar.....

with my hubby yg tak photogenic.
tue pasal dia tak suka bergambar.
hahhahaha....

suasana sepanjang d kch.
tak byk ambik pic...coz..hujan lebat. apa view yg santik bila time ujan?
Basah tab n camera ku..huhuuhu
Setiap kali berjln2.....mesti ada toys yg nak d beli.
Dapat la toys yg mengila...bleh menari GANGNAM style.
Punya la Affan suka coz tue pebret song dia.
Adeed??
Tak suka wokeh!
ditendang lagi ado!
huhuuhu....sob..sob...T_T



OK....rasanya tue jer yg dapat aku share kan buat peminat2 setia belog tak seberapa haku nih. Kami pegi sukat jln pun tak lama sangat. 5 hari cam gitu. coz..nak keja juga hari my hubby nak g kl sunday tue.

ENJOICEEEEEEEEEEEE....semua

"have a nice day"

♥♥♥