Jom majoh...
Lapar betul tajuk entry kali nie yer. hehehhe
saja jer nak hapdet apa yg singgah dlm diari hidupku bulan february ari tue.
Now, di Sarawak especially kat Miri musim bubok.
kalau ada masa lapang murah rejeki...meh la datang ke Miri. Dapat mkn cucur bubok, cencaluk...berambeh buat belacan....
buat sesapa yg tak arif apa itu bubok....nie ha rupa bubok tue.
disini org panggil bubok. tapi..bahasa Malaysia nya aku tak tau plak. cucu cicit udang mungkin. hehehehe...
focus......chomey tak hupe bubok2 nih. heeeeeee |
Asam paya @payak - sumber from Mr. GooGle ini saja aku upload pic asam paya nie. utk korang yg tak kenal maka tak cinta si asam paya nih. buah nie aku add in dlm resepi bubok masin nanti. |
nie ha...bubok yg segar td tue...haku buat umai. resepi??? LEPAS NIE yo! |
terung asam sedang bermain masak2 dengan tuhau didalam kuali. hehehhee.... |
so,
seperti yang dijanjikan ini aku share resepi2 mkn2 diatas tue: -
RESEPI BUBUK MASIN TUMIS CILI PADI: -
Bahan2nya (ikut size/jumlah bubok masin): -
Bawang
besar - 1/2 or 1 labu bawang besar
Bawang
merah - 2/3 ulas (tak nak buboh pun takpe)
Cili padi
(merah/hijau) - 7 biji or sesuka yg korang mahu (utk yg suka pedas...tambah lg.
oleh kerana bubok kan berperisa masin..so, bila tambah cili byk...pedas tue tak
terasa sangat)
Bubok
masin - 6/8 sudu besar (nak byk lagi..sila tambah..ikut jumlah kemampuan perut
sendiri..hik3x)
Buah asam
payak/maram - 3/4 ulas (ikut size bubok masin yg korang nak - jika nak masam
pedas2 gitu..korang bleh tambah lg. No hal punya)
perisa
(ajinomoto)
minyak
(utk menumis)
Cara2nya: -
Sediakan
kuali/periuk. Panaskan minyak. Tumis Bawang besar dan bawang merah yg telah
dimayang halus. Goreng sampai kekuningan. lepas tue korang masukkan separuh
jumlah cili padi (merah/hijau). Tumis bersama bawang2 tadi. Kemudian, masukkan
bubok masin...goreng hingga bubok nampak lembik dalam kuali (hehehhe). Selepas
itu, masukkan buah asam paya @payak yang korang telah hiriskan nipis2 td.
Tambah ajinomoto dan tumis hingga masak.
*Time
memasak lebih kurang 5 - 10 minit gitu
* Sedap
mkn dengan nasik panas2.
RESEPI UMAI BUBOK
Bahan2nya: -
Bawang
besar - Seulas/labu (dimayang halus)
Cili
besar - satu jer (dimayang halus juga)
Cili padi
- 5,6 biji (kurangkan bg yg tak suka pedas - nak tumbuk/mayang pun ok)
Halia -
sebesar ibu jari (dimayang halus)
perisa
ajinomoto
limau
kasturi - 3/5 biji (tambah utk yg suka masam)
bubok
fresh - secukup kemampuan perut anda sefamily (hik3x)
Cara2nya: -
Campurkan
semua bahan yg telah dimayang halus. gaulkan bersama2 bubok yg fresh tadi.
bubuh perisa dan perah air limau.
*meliurkan??
hahahha.....
RESEPI TERUNG ASAM @ TERUNG DAYAK TUMIS BELACAN WITH TUHAU
Bahan2nya: -
Bawang
merah - 2/3 ulas - dimayang halus
Bawang
putih - 2/3 ulas - dimayang halus
Cili
besar - 1/2 biji - dimayang
Cili padi
- 5/7 biji - dihiris/ditumbok
Udang
kering/ ikan bilis - sesudu besar/ikut jumlah buah asam yg nak ditumis -
ditumbuk
Terung
asam - 2/3 biji - dihiris nipis (supaya senang masak), nak buang kulit boleh.
tak nak pun takpe. biji terung buang ok. kang korang kena apendik..haku pulak
korang saman. hehehhe....
Tuhau -
2/3 sudu besar.
minyak -
utk menumis
air -
secawan/segelas - utk memudahkan proses memasak/melembutkan terung asam nanti.
Belacan -
secubit jer.
perisa -
aji & garam - secukup rasa
Cara2nya: -
Panaskan
minyak. Tumis bawang2, cili besar, padi, udang kering & belacan. Setelah
kekuningan, masukkan terung asam, tuhau dan air. Tutup kuali/periuk. Setelah
buah terung empuk...masukkan perisa2 td. Tunggu sehingga kuah kering sedikit.
Bagi yg suka kuah...tutup api dapur. Siap utk dihidangkan.
*Tips: -
Sedap mkn bersama nasi panas. hehehe T_T
RESEPI UDANG GALAH MASAK REBUS JERUK BUAH EMBANG: -
Bahan2nya: -
Air
seperiuk sebelanga (hahhaa..gurau aku jer) secukupnya ikut jumlah udang galah
yg korang nak masak
Serai -
1/2 batang - dititik
Cili padi
- 3/5 - ditumbok
jeruk
asam embang - sesudu besar
Cara2nya: -
Didih air
rebusan serai, cili padi. Setelah mendidih masukkan udang galah yg telah
dibersihkan td, dibuang perutnya. Masukkan jeruk asam embang. Biarkan mendidih
seketika. Kemudian tutup api dapur. Sedia untuk dihidangkan.
*aku suka
otak udang. yum2.....selera..selera....
Tentu
korang nak laparkan? padahal aku yg lapar. tak mkn lagi. hahahhaha....
So,
pesanan penaja raja makan totap ado....
MAJULAH
SELERA MKN ANDA UTK BERAT BADAN YG CHOMEY.
heeeeeeeee.......
T_T
*note: -
klu ada typo errors ker, tertinggal bahan2 ker...pandai2 la korang adjust
sendiri k. Mata aku dah berbling2 nih. perut pun dah lapo. huhuuh....
SELAMAT
MAJOH/ MKN SEMUA....darl ^_^
No comments:
Post a Comment