Tentang Aku.....

My photo
♥ Lahir pd 20 February 1979 ♥ Mudah mesra tp sensitif ♥ Orang Serawak, Berdarah campuran Malay + melanau + iban ♥ DAH KAWIN DA. Dan di kurniakan 2 org hero.Syukur alhamdulillah. ♥ Suka akan muzik, seni dan fesyen ♥ Suka mkn dan mkn...dan mkn ♥ Suka main masak2. ♥ Suka Berkebun (peminat tegar bunga Ros) ♥ Suka bergambar dan main pesbuk. hahahha....

♥Kengkawan cayangku♥

Mesej dari kamek untuk kitak....

Monday, March 21, 2011

KOD - KOD PADA BOTOL/BEKAS MINUMAN/MAKANAN PLASTIK

Tahukah anda kod pada botol-botol plastik? Di sini antara beberapa info yang perlu anda tahu:



[1] PETE atau PET.

Biasa digunakan untuk botol plastik, berwarna jernih/transparent/seperti botol air mineral, botol jus dan lain-lain. BOTOL JENIS PET/PETE ini perlu digunakan HANYA SEKALI sahajaI. Penggunaan kerap terutama untuk menyimpan air panas mengakibatkan lapisan polimer pada botol tersebut akan meleleh dan mengeluarkan zat karsinogenik (yang menyebabkan kanser) dalam jangka panjang.

[2] HDPE.

Digunakan untuk botol susu yang berwarna putih susu, tupperware, galon air minum, kerusi lipat, dan lain-lain. Botol plastik jenis HDPE memiliki sifat bahan yang lebih kuat, keras, dan lebih tahan terhadap suhu tinggi. Merupakan salah satu bahan plastik yang selamat untuk digunakan kerana kemampuannya mencegah reaksi kimia antara kemasan plastik berbahan HDPE dengan makanan/minuman. Sama seperti PET, HDPE juga perlu digunakan hanya untuk sekali sahaja kerana pelepasan senyawa antimoni trioksida terus meningkat terhadap masa.

[3] PVC atau V.

V bermaksud PVC (polyvinyl chloride), iaitu jenis plastik yang paling rumit. Ini biasa dijumpai pada plastik pembungkus (cling wrap), dan botol-botol. Reaksi yang terjadi antara PVC dengan makanan yang dikemas dengan plastik ini berpotensi berbahaya untuk ginjal, hati dan berat badan.

[4] LDPE.

Digunakan untuk tempat makanan, plastik kemasan, dan botol-botol yang lembut. Sifat mekanisma jenis LDPE ini adalah kuat, tembus pandang, fleksibel dan permukaan agak berlemak, pada suhu 60 darjah celsius sangat resisten terhadap reaksi kimia, daya perlindungan terhadap wap air adalah baik. Barang berbahan LDPE ini sukar dihancurkan, tetapi tetap baik untuk tempat makanan kerana sulit bereaksi secara kimia dengan makanan yang diperbuat dengan bahan ini.

[5] PP.

Karakteristik adalah biasa botol transparan yang tidak jernih atau berawan. Polipropilen lebih kuat dan ringan dengan daya tembus wap yang rendah, ketahanan yang baik terhadap lemak dan stabil terhadap suhu tinggi. Jenis PP (polypropylene) ini adalah pilihan bahan plastik terbaik, terutama untuk tempat makanan dan minuman seperti tempat menyimpan makanan, botol minuman dan paling penting untuk botol minuman bayi. Carilah dengan kode angka 5 bila membeli barang berbahan plastik untuk menyimpan berbagai makanan dan minuman.

[6] PS.

Polystyrene merupakan polimer aromatik yang dapat mengeluarkan bahan styrene ke dalam makanan ketika makanan tersebut bersentuhan. Selain tempat makanan, styrene juga biasa diperolehi dari asap rokok, asap kendaraan dan seumpamanya. Bahan ini harus dielakkan kerana selain berbahaya untuk kesihatan otak, mengganggu hormon estrogen pada wanita yang menyebabkan masalah reproduksi, dan pertumbuhan dan sistem saraf, juga kerana bahan ini sukar dikitar semula. Bahan ini memerlukan proses kitar semula yang sangat panjang dan lama.

[7] OTHER.

Untuk jenis plastik 7, Other mempunyai 4 jenis, iaitu :

1. SAN – styrene acrylonitrile

2. ABS – acrylonitrile butadiene styrene

3. PC – polycarbonate

4. Nylon

Boleh diperolehi daripada tempat makanan dan minuman seperti botol minum olahraga, alat-alat rumah tangga, komputer, alat-alat elektronik, dan bekas plastik.

SAN dan ABS memiliki resistensi yang tinggi terhadap reaksi kimia dan suhu, kekuatan, kekakuan, dan kekerasan yang telah ditingkatkan. SAN biasanya terdapat pada mangkuk mixer, pembungkus termos, piring, alat makanan, dan berus gigi, manakala ABS biasanya digunakan sebagai bahan mainan lego. Merupakan salah satu bahan plastik yang sangat baik untuk digunakan sebagai bekas makanan ataupun minuman.

PC – atau nama Polycarbonate dapat diperolehi pada botol susu bayi, botol minum berkarbonat, dan bekas makanan dan minuman, termasuk bekas susu tepung.

Apapun, gunakan bekas plastik yang terbaik walaupun agak mahal kerana ia bagus untuk mengelakkan penyakit.

I SHARE, I CARE...........


CALUUUUUUUUUUU...

TAHUKAH ANDA???

hye kengkawan....bertemu lagi kita!

Amacam sihat tak? arap2 korang sihat hendaknya. Nie ha....aku nak story mory kat korang semua bagi yg blum ternikmati faedah program nie jer. Korang penah dengar tak pasal ipanelonline???? penah tak??? penah?? AKU PUN TAK PENAH! Nie baru dok membaca pasal apa itu ipanelonline. nie ha all facts bout this web: -


SILA IGNORE BAGI YG DAH LALUT SANGAT PASAL BENDA nih (heh!):

Nama Syarikat: iPanel(iPanel Online Market Research Co.,Ltd.

Kami adalah sebuah platform pembeli yang profesional,iPanel Online Market Research Co., Ltd. Melalui platform kami, anda boleh mengongsikan komen dan cadangan anda terhadap sesuatu produk dan perkhidmatan. Pandangan anda akan membantu kami meningkatkan kualiti sesuatu produk dan perkhidmatan. Penyertaan anda akan mempengaruhi sesuatu produk dan perkhidmatan seharian kita dengan secara langsung dan akan dapat memperbaiki kualiti kehidupan kita. Anda boleh mengongsikan pandangan anda melalui penyertaan dalam kaji selidik. Jika anda menyertai kaji selidik yang disediakan, anda akan mendapat mata ganjaran selepas melengkapkan soalan kaji selidik. Apabila anda mendapat mata ganjaran yang cukup, anda boleh menebus wang tunai atau hadiah dengan mata yang dikumpul. Sekiranya anda menjadi ahli kami, anda tidak perlu risau tentang keselamatan maklumat keperibadian anda. Sebagai seorang ahli ESOMAR, kami akan menjaga maklumat keperibadian ahli kami. Maklumat anda akan dilindungi oleh sistem kami dan tidak akan diketahui oleh pihak ketiga. [More]

Mengenai Kami:

Ipanel telah ditubuh pada tahun 2004. Kami adalah sebuah syarikat kaji selidik yang profesional. Dalam masa yang singkat, melalui usaha kami, iPanel telah mempunyai ahli dari China, Hong Kong, Taiwan, Singapura, Indonesia, Thailand, Malaysia, Australia, New Zealand, Jepun, Korea, Philippines, Vietnam dan lain-lain. Kejujuran dan perjanjian adalah prinsip kami, kami akan memberi perkhidmatan yang berkualiti untuk anda.


***NAK TAHU LEBIH LANJUT SILA CLICK this LINK: -

http://my.ipanelonline.com/register.html?inviter_id=561710

Saturday, March 12, 2011

Tsunami at Japan 11.03.2011

NOBODY CAN ESCAPE, U CANNOT HIDE FROM IT!



pic 1



pic 2



pic 3



pic 4




I'm speechless..........

&

lets watch the vid's: -

VID 1

video


VID 2

video


*Note: Pls HELP them with any ways............Pray


Monday, March 7, 2011

1 MARCH 2010

tup...tap...tup..tap........

Sedar tak sedar..kita dah berada dibulan March dalam tahun 2010. Ini bermakna ada 9 bulan lagi nak ke tahun 2011. Tapi, bagi aku itu tak penting. Yang penting...ada 9 bulan lagi tinggal untuk kita capai apa2 matlamat/impian/target kita for this year. Bagi aku...kalau simpan target/ impian untuk setiap tahun, KEHIDUPAN kita lebih bermakna & tersusun. Yer dak?

So...untuk tahun ini, target/ impian aku & hubby...tak lain tak bukan...

"KAMI NAK ADA ANAK HASIL DARI ZURIAT SENDIRI"

Ya Allah, Ya Tuhanku....tolong dengarilah isi hati kami.

Yelah....hanya orang2 yang menanti harapan seperti kami inilah yang amat memahami situasi, jiwa serta perasaan kami.

Berbagai macam usaha yang kami usahakan (tp, blum la part usaha yang sampai mengeluarkan $ berpuluh2 ribu mcm sesetengah orang tue).

Cuma kami amat yakin dengan kuasa yang Maha Esa. Penah aku dengar...ayat motivasi di harian metro, dalam ruangan agama. Ayat tersebut berbunyi spt begini:-

"Tiada sesiapa pun yang dapat mengetahui akan apa yang ada di dalam rahim seorang wanita, melainkan Allah swt".

.........bila setiap kali aku ingat kata motivasi itu...aku menjadi bersemangat pula.

Kalau nak di layan atau di dengar mulut2 orang sekeliling...huh....MAMPUS!

.............."JIWA AKU TERSIKSA"!!!!!

Tapi, apa bleh buat.....mulut tempayan senang la kita tutup...mulut manusia nie...adoiii...payah! yer dak?

Ingat lagi aku salah satu peristiwa yang merobek jiwa ku & hubby. Nie aku nak cerita ler skit...

Suatu ketika, kami mendapat komen di dalam facebook hubby ku. Komen itu telah di upload kan disalah sebuah kotak2 komen yang ada dalam pic album hubbyku. Nak tau?? Komen itu di hantar oleh sahabat aku sendirik. Komen itu memang bikin sakit hati! Mungkin bagi dia itu tidak menyakiti hatinya. Coz, jiwa dia bebal sikit kot...Ok la meh baca komen dia. Komennya lebih kurang begini....

A bukan nama sebenar komen: Eh, asyik2 pic korang jer korang upload dalam fb korang. (tp, tidakkah dia tahu yang dia sebenarnya menceroboh fb hubby ku. Dan, dia tidak sedarkah yang fb kami sendiri milik kami lah! Yang dia pegi nak menyibuk apasal?? What d F**k!). Then dia komen...pic baby korang takde ker? (what d F**K again! COME here, bastard..let's me KICK OUT ur ASS!!) Siap dia cakap lagi.....Ntah2, aku yang tak lama lagi kawin nie yang dapat baby dulu! (Tak panas ker ati korang yang sama senasib ngan aku nih, dengar dia komen sebegitu rupa???!!) Kompiden banget dia ya....Dia tak hengat ker yang mencipta dia yang biul, bodo, bahlul, yang dajal tue adalah Allah swt yang Maha Kuasa???? Dia memang daif la! Sia2 jak ko nie muslim! baguih lagi kawan2 aku yang non muslim. Percaya juga mereka dengan kewujudan Tuhan. Tue la...bila mak bapak ko antar ko blajar agama ko pegi buat anak HARAM!! opsssssssssss.......terlebih sudah!

Eiiii....memang komen dari DAJAL itu bikin jiwa aku PANAS! PANAS!! Nak air?? heh....

Continue lagi...........

Dia tue sapa??? Suka ati jantung, jiwa, raga kami lah nak upload apa2 pic dlm fb kami sendirik. Itu hak KAMI...doe! urm...yang dia tue pegi abiskan air liur bau longkang dier tue bagi komen ala2 DAJAL tue...bukan kah FREE kena SUMPAH SERANAH kami.

Wahai pasangan A....Jgn jadi DAJAL yer...nak Melawan atau menidakkan kuasa Allah swt. Nanti ko kena pangkak dek petir! Nak bagi komen itu...fikirlah dulu. Jangan hantam kromo jer. Kalau tak puas ati/ or DENGKI tahap d MAX tengok orang upload byk2 pic kawin...Nanti2 time korang kawin, korang UPLOAD la byk2! ADA KU KESAH??? Sampai BURST album dlm fb korang pun...KAMI SEKETURUNAN TAK KESAH!! Lantak la DAJAL oiii! Lain la kawin ala2 SUPERB GRAND de BOOM mcm DK & CT NURHALIZA! Setakat kawin JIMAT BUDGET tue...x d herankan! 2, 3 bulan nak kawin....RIUH SEKAMPUNG. Jaja...sana sini...cerita shopping hal kawin. Bagai!! Lets say la orang tak puas ati ngan korang, APA KORANG RASA?? OREN?!! Berbudi bahasa lah sikit dek non oiiiiii!! Tue pasal la idup korang cam gitu. Tak puas ati sikit...dah jaja cerita tak baik pasal orang! Hina kawan sendirik lagi tue. Eksen bukan main tinggi. Megin ala2 anak orang berada. Mesti ko cakap kat dalam ati ko tue...peduli APA KORANG?? Mulut ko, suka ati ko lah mesen kan??Mmg pun PEDULI APA kami dengan ko! Ko yang dulu bikin PASAL! Ko ingat kami tak tau asal usul ko tue.......terOVER eksen! Padahal.....Aih.....dah buat DOSA plak aku nie....merepak pasal korang! Tak berfaedah langsung! Suh....suh...pegi jauh2!!

Urm...fenin2 tengok perangai manusia cam gnie. Kita yang tak mo stress pun....terlibat sama dalam kes stress mengstress nie. HANCUSSSS!

Huarghhhhhhhhhhhhhhhh......TAKE ME OUT FROM THIS SITUATION!!! I HATE F*UC*ER!

COOL DOWN...min, COOL DOWN! Pls...dun put yourself on STRESS!Bermunasabah lah diri. Yakin dan terus yakin hanya Allah swt yang Maha Berkuasa, Maha Mendengar dan Maha Mengetahui akan apa yang ada di dalam isi hati KAMI. Nak marah dengan perangai orang yang tak sedar diri ini pun tak guna jugak. Better teruskan matlamat & yakin padaNya.

Oleh itu....setiap hari, setiap masa, setiap detik dan saat...KAMI TERUS BERMOHON PADAMU, Ya Allah.

Meh aku SHARE kan kat korang Doa & amalan untuk mendapatkan Zuriat. Check it out!

1.
Memperbanyakkan taubat dan istighfar. Ibu bapa yang banyak melakukan taubat dan istighfar, ALLAH s.w.t. sentiasa mengasihi dan merahmati kedua-duanya dan juga segala isi dalam rumahtangga termasuk anak dalam kandungan.

2.
Berpuasa sunat. Khusus untuk suami, banyak berpuasa sunat atau sekurang-kurangnya semingu dua kali atau sehari pada hari Isnin dan Khamis atau salah satu daripada hari-hari berkenaan atau pada hari-hari putih (13, 14 dan 15 bulan Hijrah). Perlu diingatkan, amalan puasa sunat cuma digalakkan dilakukan oleh suami atau bapa (bagi anak) sahaja seperti mana dilakukan oleh Nabi Zakaria a.s. Bagi ibu, sekiranya tidak memberi kesan kepada kesihatan bayi dalam kandungan bolehlah diamalkan.

3.
Tidak bercakap yang sia-sia. Ketika isteri sedang mengandung, suami seboleh-bolehnya tidak bercakap yang sia-sia, lebih-lebih lagi yang boleh mendatangkan dosa seperti mengumpat, menfitnah dan sebagainya. Sebaliknya, basahilah lidah dengan berzikir dan bertahmid atau bercakap yang mendatangkan faedah.

4.
Banyak berdoa. Sentiasa berdoa agar ALLAH s.w.t. mengurniakan anak yang soleh atau solehah. Sekurang-kurangnya setiap lepas sembahyang, bacalah doa khusus bagi ibu yang sedang mengandung.

5.
Banyak membaca al-Quran. Secara umumnya, elok membaca al-Quran dengan semua surah, tetapi di sini surah-surah yang dibaca serta kesannya.

Surah al-Fatihah – Untuk menerangkan hati dan menguatkan daya ingatan

Surah Maryam – Untuk memudahkan ibu bersalin dan memperolehi anak yang sabar dan taat.

Surah Luqman – Untuk memperoleh anak yang cerdik akal dan cerdik jiwa.

Surah Yusuf – Untuk memperoleh anak yang cantik rupa dan cantik akhlak.

Surah Hujurat – Untuk memperbanyakkan susu ibu dan anak bersifat berhati-hati

Surah Yaasin – untuk ketenangan hati dan anak tidak terpengaruh dengan godaan syaitan yang mengajak kepada maksiat.

Surah Taubah – Untuk membersih jiwa dan terpelihara daripada maksiat.

Surah an-Nahl – Untuk melahirkan anak yang berdisiplin.

Antara Amalan untuk mendapat Zuriat: -

Setelah berusaha dengan perubatan moden dan kampung untuk memperoleh zuriat bahkan telah berdoa kepada Allah, namun belum memperoleh zuriat, maka kita dituntut supaya banyak bersabar dan jangan dalam keadaan tertekan. Perasaan yang tidak stabil akan mengganggu keadaan dalam diri anda dan ini akan menyukarkan lagi bagi anda berdua untuk memperolehi zuriat.

Di dalam berdoa kita disuruh menaruh harapan seratus peratus kepada Allah dan yakin bahawa Allah berkuasa untuk mengabulkan doa kita tersebut. Yang paling penting awali doa dengan pujian kepada Allah dan selawat kepada Rasulullah SAW begitu juga dalam menutup doa.

Mungkin anda semua boleh mencuba amalan di bawah ini, semoga Allah memberikan jalan penyelesaian yang terbaik untuk anda dalam penantian untuk mendapatkan zuriat.

Amalan pertama.

Selepas Fajar ataupun Solat Subuh
- Baca Bismillah 1 kali
- Kemudian selawat kepada Nabi Muhammad SAW 3 kali.
- Setelah itu sujud dan baca kalimah syahadah 101 kali
- Dalam sujud tersebut mohonlah kepada Allah apa yang kita hajatkan. (Umpamanya: “Ya Allah, kurniakanlah kepada hamba mu zuriat atau anak yang soleh yang Engkau berkati di dunia dan akhirat)
- Kemudian tutup doa tersebut dengan membaca selawat 3 kali.
Amalkanlah cara ini baik suami ataupun isteri selama 15 hari atau teruskan jika masih belum berhasil dan jangan merasa putus asa. Sebab Allah tidak suka terhadap orang yang suka berputus asa.

Amalan kedua.

-Suami hendaklah membaca “Ya Mutakabbir” (Allah Yang Maha Memiliki Keagungan ) sebanyak 11 kali sebelum mengadakan jimak.
-Isteri hendaklah membaca “Ya Awwal” (Yang tiada permulaan adaNya) 333 Kali setiap hari.
-Isteri hendaklah membaca setiap hari “Ya Zaljalaali Wal Ikram” 11 kali kemudian tiup di dalam air dan air tersebut diminum.
-Suami isteri hendaklah membaca surah Yusuf / surah Maryam setiap hari.
Amalkanlah dengan penuh harap agar dimakbulkan oleh Allah SWT akan zuriat yang baik dan mendapat rahmat daripada-Nya.

Sumber daripada: - Ustazah Siti Nor Bahiyah

Actly, byk lagi doa, zikir atau amalan yang harus/patut di amalkan. Bagi aku.....antara doa & amalan yang sering aku lakukan adalah: -

1. Setiap hari - doa Nabi Zakaria
- " Rabbi habli milladunka zurriyyatan toyyibatan Innaka sami' uddua" - ayat 38 Surah Al-Imran. Wiridkan ayat ini 40 kali lepas tu doa minta pada Allah dalam bahasa masing-masing.
2. Zikir - Ya Musowwir (Maha Penciptaku)

Diet Pemakanan
  1. Badam (almond) 5 Biji tiap hari (aku SUKA!)
  2. Buah Delima (Mak mertua ku bagi balik dari haji tahun lepas)
  3. Buah Zaitun (buah zaitun tarak ada. Cuma minyak zaitun utk masakan jer hubby aku belikan)
  4. Buah Kurma (YES, ini juga aku AMALKAN)
  5. Jauhkan /pantang makan benda2 masam, nanas, minuman bergas pendek kata benda yang berasid, jangan makan seafood, boleh ambil spirulina everyday, makan sayur & buahan. Suami perlu banyak makan berasid macam daging, ayam etc.
  6. Jangan minum air kelapa (yang ini aku tak berapa SUKA, ikut MOOD)
*NOTE: Bagi Diet pemakanan aku berjaya mengamalkan nya 6 bulan before aku merancang nak dapat baby! hehehe... harap2 menjadi lah yek...

Tips & Petua oleh Dr. Mohd Ismail Tambi (nih...aku cedok kat google)

UNTUK permulaan, kerap lakukan hubungan seksual dan pastikan yang air mani tidak melempah keluar. Jadi jangan bangun selepas seks, jangan gerakkan badan keterlaluan kerana gerakan badan akan mengakibatkan tekanan kepada perut dan pengeluaran takungan air mani dari faraj.

Yang paling mustahak jangan menutup peha atau luruskan kaki dan jangan sekali-kali kemut faraj! Ini akan menolak keluar angin dalam faraj yang akan juga menolak air mani keluar dari faraj.

Perkara lain yang dicegah ialah menyelitkan kain ke kelengkang kerana ini akan menyerap air mani! Kadangkala posisi juga memainkan peranan mengekalkan takungan air mani ke dalam faraj. Wanita yang mempunyai rahim yang berposisi di belakang akan dapati setiap kali selepas bersetubuh, ketika zakar dikeluarkan selepas ejakulasi, air mani pasangan akan ikut keluar.

Cara mengatasi masalah ini ialah melakukan hubungan kelamin dengan memasukkan ereksi dari belakang dengan wanita itu dalam posisi menyujud. Posisi ini akan membuatkan rahim terletak di depan dan membuatkan penghujung faraj luas dan memberi ruang yang mencukupi untuk air mani mendap! (Yeahhh....cara ini betul2 berkesan pd aku)

Waktu subur wanita bermula dengan kemunculan lendir macam hingus yang biasa keluar beberapa hari sebelum telur menetas(ovulasi). Waktu ovulasi ialah petanda atau perasaan sengal di paras ari-ari beberapa hari selepas kelihatan lendir. Kesemua petanda ini dapat dikenali sebilangan besar wanita jika mereka mengesannya dengan teliti.

Perkara yang mustahak ketika merancang hubungan seksual pada waktu subur ialah jangan memaksa pasangan untuk bersetubuh jika pasangan kelihatan tidak bersedia. Jika pasangan rasa tertekan, ada kalanya dia tidak dapat pancut atau gagal dalam hubungan seksual. Ini akan menimbulkan rasa resah dan gelisah dan kesudahannya 'mati pucuk sekunder'.

Opppppppss...1 more thing, Jangan sesekali letakkan diri kita dalam keadaan STRESS! Itu kena ingat. Kalau ada penyakit STRESS...cepat2 la berubat!
Caranya: - Berdoa, Zikir & Solat, Tengok kartun, Baca komik or hang out with frens (Carik kawan yang baik & bukan kawan MAKAN kawan!)

Kalau masih belum ada TANDA - TANDA nak PREGGY...kena bykkan bersabar (Nasib baik la aku dapat family & family mertua yg amat memahami keadaan aku...Syukur) & yakin pdNya. InsyaAllah. Tiada yang mustahil. ".......Kun Fa Ya Kun" (Jika Allah swt mengkehendaki ianya terjadi, Maka terjadilah ia) - Refer to Surah Yassin.

Ok la...lama dah aku pot pet nih BAGI yang makan cili dia yang terasa pedas nya....KESIAN kan korang..aku MAAFkan! aku CHOW dulu. Have a nice day ya!


Thursday, March 3, 2011

WANTED and UNWANTED THINGS!


10 things WANTED in my LIFE: -


1. Sexy curly hair look like Taylor swift

2. Taylor swift & Rihanna & BEP

3. BB touch & SAMSUNG GALAXY / iPAD (gojes dude!)

4. TOYOTA brand car. e.g Ipsum/ Wish/ fortuner, Mini cooper (its cOOl dude!) & FORD escape <---- YANG NIE terpengaruh dah ngan hubby!

5. Its all 'bout PIZZA & SEAFOOD (udang & ketam)

6. Cheezelicious


7. LEVIS (influence dengan hubby jugak!)

8. C.S.I drama series

9. WAYANG (kaki wayang nih!)

10. PERFUME!




10 things
UNWANTED in my LIFE: -


1. UNFAITHFUL & BACK STABBER!

2. LALAT!

3. GASTRIC, DIARRHEA & LEGS pain!

4. OVER BUDGET!

5. too SOUR food/ drink!

6. Servis yang lambat!

7. GHOST!

8. PERAGUT & Buang Baby & Accident (semua yang berkaitan dengan accident)!

9. LADY GAGA!

10. CIGARETTES! (for those who a smoker out there, AKU TAK BENCI KORANG. aku cuma BENCI rokok lor...)


Tuesday, March 1, 2011

INSURANCE (Faedah, kemungkinan, kesan)

TaaaaaaaaaaaRaaaaaaaaaaa "HAPPY 1 MARCH" ~

How's TODAY.........my frens??? Hopefully fine & feel happy. <---waduh....speaking ler plak. Nanti2 speaking...tunggang langgang! heh....

Sedar x sedar skrg kita dah berada dibulan March atau bulan 3 (kata mak bpk kita org dolok2 marek. Sowi...ya, i speaking sarawak dialek ler plak..hehehehe). So, apa percapaian/ target yang dah dicapai untuk tahun nie? Ada ker dah DONE dalam bulan sebelum2 nie?? Hanya korang & keluarga korang jer yang tahu. Bagi aku & family...target untuk tahun nie...belum lagi yang dah DONE. Cita - cita kami untuk tahun nie, kira tinggi tue. hehehhe

So, forget about Our Target for this year. Dalam post kali ini...bukan topic itu yang nak dipot...pet...pot..pet...yer. Aku nak story mori pasal INSURANCE. Yeah...bukan apa..tetiba nak story pasal INSURANCE...coz, company tempatku keja sedang memperbaharui polisi insurance. Company tempatku keja dah tak guna/continue insurance yang lama dulu. Ntah kenapa....ADA KU KESAH?? Yang penting company tempat aku berkeja masih bertanggungjawab keatas diriku.

Kali ini...kami diberi kebebasan untuk memilih company insurance sendiri. Samada nak ambik cover for family or diri sendiri. And company insurance yg mana jadi pilihan...pilih jak.Bagaimana dengan pembayaran? Adakah masih under company? YES, masih. Tp, cuma dibank in ke our account RM585.00 ONLY. Kalau rega insurance plan yang kami ambil more than that value...kena add in sendiri. So, untuk itu...kali ini aku ambik insurance yang cover for my spouse & kid (sama maksud dengan nya MY ♥ FAMILY la...). Even insurance plan yang aku ambik itu mahal...aku TAK KISAH..coz...cuma tambah RM26.62 jak. tak MAHAL pun. Korang pun cakap itu tak MAHAL kan?? coz ada yg lebih mahal dr itu. Itu tak penting! ADA KU KESAH?? AKU BUKAN MAK ESAH!

Company insurance tempat aku DEAL kali ini ialah Chartis Insurance. Any info for this company insurance you'all bleh click kat link yang aku copy & paste tue. Aku tak prihatin sangat napa aku bleh DEAL ngan that company. Yang aku tahu....nama aku dah dlm list. So, mo x mo....juz FOLLOW the instruction! No harm doe........(ilek2 lok...isap rokok) HAHAHA ~ wpun aku memang bukan SMOKER!. i HATE smoke!! ( sorii...para SMOKERS...wpun aku BENCI ROKOK, aku masih bergaul dengan para SMOKERS, coz MY HUBBY PUN SMOKERS! ahakssssss )....la...la...la


owh..ya berbalik dengan kes INSURANCE tadi...aku rasa bersyukur coz,dah ada buat insurance untuk diri sendiri & family (Manalah tau kan?? Mohon la dijauhkan dari segala malapetaka yer dak??) Nie ha...aku nak cerita skit pasal tue...(opsssss...nie bukan nak mengumpat k..juz nak story kat korang. Manalah tau kan...sbg INFO & pengajaran buat kita semua). Ada orang kat opis kami nie..aku fikir dia nie...ada ambik insurance cover skali dengan family dier. Rupa2 nya tiada. bukan aku sorang jak yg sooooo...SUPRISED. Rata2 kawan2 ku juga suprise. Apa tidak nya...b4 nie dia berabis buat OT...& $ tambahan. Takkan tak cukup untuk buat insurance cover dia punya family kan?? huhuhu.....SELFISH betul JGN JADI SMELLY FISH udah ler....ekekeke. Satu lagi...b4 yang aku tau dia tak ambik insurance cover dia punya family kan...dia cakap kat kami bukan main lagi. Insurance kami mahal la..apa lah. pot..pet..pot..pet jak. Tambah2 lagi dia penah cakap kat kami sekawan yang $ gaji dia..bila pay day every month...tak penah kena ambik/kacau. Dia guna $ laki dia jak. waduhhhhhhhhhhh...KORANG imagine jak??? Imagine................

Let say...kalau gaji dia RM1500.00 korang time by 12 months per year...how she get????? keta Malaysia CASH dia bleh beli tueeeeeeeee....huhuhuhu...HARU...HARU...

Ada LUCU nya jugak. Masih wujud orang yg berpe'el begitu yek?? Kesian pun ada kita tengok. Kenapa lah nak tunjuk sangat dia tue hidup senang?? kalau depan mata & logik akal kita bleh pikir hidup dia mcm mana. HARU...HARU...HARUANNNNNNNNNN.....hahahhaa...

*urm...buat kengkawan aku yang ambik plan for single tue...UNTUNG la korang ...dpt $ REFUND! jgn lupak blanja kmk k ....hahahahha

Ok...la..lets check how my insurance plan is going on: -

Kami dlm kategori PLAN 2. The BENEFIT & PLANS.

1. Daily room & board (up to 120 days) = Sum insured (RM) 100.00
2. ICU (up to 20 days) = Sum insured (RM) 200.00
3. Other hospital services = Sum insured (RM) 2000.00
4. Surgical benefit (Subject to surgical schedule) = Sum Insured (RM) 4000
.00
5. Operating threatre Fees = Sum insured (RM) 35% of surgical fees reimbursed
6. Anaesthetic Fees =
Sum insured (RM) 35% of surgical fees reimbursed
7. Specialist consultation fees (pre & post admission) = Sum insured (RM) 300.00
8. Hospital Tests (pre & post admission) = Sum insured (RM) 250.00
9. In - hospital doctor visit (up to 120 days) = Sum insured (RM) 60.00
10. Emergency Out-patient treatment due to accident = Sum insured (RM) 1000.00
11. Emergency Out-patient treatment due to illness (10pm - 6am) = Sum insured (RM) 100.00
12. Ambulance Fees = Sum insured (RM) 100.00
13. Daily gov hospital cash benefit (up to 120 days) = Sum insured (RM) 30.00

So, how?? Interest??? hehehhe.....for me...mana2 company insurance..benefit & plans sama jak. Yang penting dalam kita hidup tok mesti ADA! murah atau mahal....its not important! yer tak?????!!




OK........ta..ta dulu