Salam semua.
Harap korang sihat walafiat disamping family n yg tersayang.
WAISEH....
lambat plak haku hapdet entry pasal masak memasak sup suhun daging + hayam nih. Bukan apa...tersibuk kesana kemari. hihihi...banyak la haku punya sibuk. hik3x...
So seperti sikap malas ku d dlm entry yg before nie...aku juz tulis entry kali nie (brp banyak kali da....) secara kronologi mengikut pic2 yg haku sempat hambeQ. hahahha (kacak nar juak word ya ;p)
So, (urm brp byk so...so...so...) spt setiap hari ini la rutin ku selepas balik dr keja serta menjemput Affan dr taska. Balik umah..terus siram pokok2 munge n sayur2 d halaman umah. Masuk jer umah....terus on tv..(skill pujuk Affan dr tak mganggu hidupku utk kemas2 umah n masak gittew. (padahal...Affan dah imun dengan taktik yg tak brp best nih..hahahha)
Tapi...hari tue..dia ok jer....sporting banget deh. Almaklum ler papanya nak balik. suke suke suke lettew! Padahal mama nya la yg paling suke. hahhaha...(mode kenjassssssssss ;p)
SPORTING bukan??? sejak sampai..til siap semua keja2 umah ku...dia masih layan tv. maybe tired sgt kat taska td kot...heeeeeee "GOOD BOY" ^_^ |
Seisi lipat melipat. cantik sgt teknik melipat haku tuh. Separuh jer yg haku hambek. padahal..berlambak2 gak kain yg aku angkat kat penyidai td. yg ini....sample jer. hahhahah... |
dgn adanya mesin automatik...keja pon sonang deh. klu la sikap haku nie d zaman dahulu kala..mampus mak mertua ku tgk. mengkali...berjam2 berberus kain. hahhahaha ;p |
kulat & tauhu |
hayam.....(ayam). klu takde ayam or tak nak guna ayam pon boleh. aku suka2 nak merasa stok original ayam. kegemaran Affan la katakan. heeeeeeeeeeee |
Ini la bahan2 utk buat sup suhun. bahan2 nie korang rembat jer kat supermarket. market yg tak SUPER pun hado! |
Ini bahan utama gak. Mr. meat. heeeeeee.... |
Bahan2:-
Bawang merah - 3 ulas (hiris)
Bawang putih - 3 ulas (hiris)
Halia - sebesar ibu jari pun ok. (hiris)
Bunga lawang - sebiji
Kayu manis - 2/3cm gittew
Lada hitam - bubuh sebyk mana korang nak.
kulat/ tauhu - hiris sedang2 size. ikut mana korang suka. nak besar gedabak pun no hal. Yg penting...tekak korang bulih sumbat punya. heeeeeeee
Suhun - kasik rendam dulu.
Kentang - potong segi empat chomey ok (dadu ler maksud aku tue). klu nak potong bahagi 2/4 bulih gak. (klu tak nak bubuh kentang pun takpe)
Daging - hiris nipis. jumlah daging...ikut suka hati korang. letak byk/sikit ok. ikut kemampuan darah. (takut darah tinggi plak...hahhaha)
Ayam - potong chomey2. tak nak bubuh takpe. ikut bajet anda. heeeeeeee
Perisa - garam/aji (ikut sesedap lidah korang)
Cara2nya:-
Tumis bwg2, halia, bunga lawang, kayu manis hingga naik bau. Lepas itu masukkan daging & ayam. kecilkan api...tutup periuk. tunggu sehingga air daging & ayam kering sedikit/ daging layu (dah empuk sikit).Then, masukkan kentang yg d potong kecil/chomey. tutup periuk. biarkan 5 - 15 minit gitu. Selepas itu, masuk la bahan2 spt kulat/ tauhu. Gaul rata. Dan biarkan seketika selama 10 minit. Masukkan jumlah air...ikut sukatan bahan2. Bila dah mendidih..masukkan bahan2 perisa & lada hitam. didih lagi sehingga bahan2 semua empuk. Selepas itu masukkan suhun. Jumlah suhun bubuh sikit sahaja..coz klu byk, suhun jadi kembang mcm HULK...e'eh dan abis la kuah muah sup korang disedut dek suhun. huhuuh....tutup api..and sedia utk d hidang kan.
Bahan2 hiasan: -
Bawang goreng/ daun sup/daun bawang.
Taaaaaaaaaaaaa ~~ Raa!!
DONE! terusssssssssssss snap sana sini...pos ke pesbuk. hahhahaha.... |
Ok....my dearssssssssss..waiseh...byk jugak "s" tuh. heeeeeeee....
No comments:
Post a Comment